
Frequently Asked Questions 
Supervisory Unit Collective Bargaining Agreement 

July 1, 2007 through June 30, 2010 
 
1. Q: Is the new Flexible Plan agreement provided for in Article 25 

retroactive? 
A: Yes, the flex time provisions are retroactive and adjustments 
may need to be made.  The Division of Personnel & Labor Relations 
will provide instructions to department timekeepers. 

 
2. Q: Is the two or three steps upon promotion provided for in 

Article 24 retroactive? 
A: Yes, adjustments will be made and every attempt will be 
made to include any retroactive pay due on your retroactive payroll 
warrant. 

 
3. Q: If an employee in the General Government Unit (GGU) is 

delegated the authority to act in a position assigned a higher pay 
range within the Supervisory Unit (SU) will the two or three steps 
upon promotion, provided for in Article 24, apply to this employee? 
A: No, step placement will be determined based on the 
provisions of the GGU Agreement. 

 
4. Q: If an employee in the SU was delegated the authority to act 

in a position assigned a higher pay range prior to July 1, 2007, 
and continued through and beyond July 1, 2007, will the 
employees step placement be adjusted to reflect the provisions of 
Article 24 (two or three steps upon promotion)? 
A: No, the action took effect prior to the effective date of this 
new language.  Therefore, an adjustment will not be made. 

 
5. Q: Does the two or three steps upon promotion apply to 

promotions  occurring into or out of the SU? 
A:  The two or three steps apply to promotions into and within 
the SU. This provision does not apply to promotions when the 
employee is leaving the SU. 

 
6. Q: Will I receive a geographic differential in accordance with 

Article 24.3(C) if I am acting in a SU position with a subordinate 
that receives a geographic differential under the terms of another 
collective bargaining agreement? 
A: If you are an employee in the GGU acting in a position within 
the SU, you will not receive a geographic differential.  If you are an 
employee in the SU acting in a position within the SU, you will 
receive a geographic differential provided you reside in the same 
location as the subordinate receiving the geographic differential. 



 
7. Q: Under Article 24.3(C), does the subordinate’s geographic 

differential apply only if it’s higher? 
 A: Yes 
 
8. Q: Under Article 24.3(C), is an employee within the SU who 

supervises an employee of the Alaska Marine Highway System 
eligible to receive the maritime cost of living differential (COLD)? 
A: No.  Geographic differential is different than a COLD 
payment which is for Alaska residents working on the vessels of 
the Alaska Marine Highway System. 

 
9. Q: In accordance with Article 24.5 are all Class One Nurses who 

work in a 24-hour institution eligible to receive the $1.00 per hour 
weekend differential? 
A: If the Nurse is overtime eligible, s/he will receive the 
weekend differential for each hour worked on Saturday and/or 
Sunday.  If the Nurse is overtime ineligible, s/he will only receive 
the weekend differential if regularly scheduled to work on Saturday 
and/or Sunday.  Overtime ineligible Nurses who are called in to 
work on a Saturday or Sunday will not receive the weekend 
differential. 

 
10. Q: Is the weekend differential included when calculating 

overtime? 
A: Yes, overtime eligible employees will receive a weekend 
differential rate of $1.50 per hour for each hour of overtime 
worked. 

 
 
 
 
 
 


