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Internal Revenue Service (I.R.S.) 
 

Field Service Advisory 
 

January 31, 1995 
 
subject: Employee/Independent Contractor Status of Athletic Officials 
 
This is in response to your memorandum dated November 22, 1994, in which guidance is 
requested in determining the employment status of certain athletic officials in ***. 

 
FACTS 

 
The officials described in the memorandum officiate at high school and recreational league 
sports events. They belong to various local officials' associations (approximately ***) 
throughout the state and to a centralized "***." For their officiating services, they are paid a fee, 
either on a per game basis or at the end of the season. The fee is established under an agreement 
between the *** and the school districts. They are reimbursed for travel expenses. They pay for 
their uniforms and equipment and may terminate their employment without penalty. They may 
accept or reject assignments. They must attend rules clinics sponsored by the ***, and they must 
personally perform the officiating services. 
 
According to your letter, the *** is a division of the "***," an interscholastic activities 
association comprised of public and private high schools that use the officials for the sports 
events they sponsor. The *** are separate from the ***. 

 
DISCUSSION 

 
Employee v. Independent Contractor 

 
An individual is an employee for federal employment tax purposes if the individual has the status 
of an employee under the usual common law rules applicable in determining the employer-
employee relationship. Section 3121(d) of the Internal Revenue Code. Generally, the question of 
whether an individual is an independent contractor or an employee is one of fact to be 
determined upon consideration of the facts and application of the law and regulations in a 
particular case. See Professional & Executive Leasing v. Commissioner, 89 T.C. 225, 232 
(1987), aff'd, 862 F.2d 751 (9th Cir. 1988); Simpson v. Commissioner, 64 T.C. 974, 984 (1975). 
Guides for determining the existence of that status are found in three substantially similar 
sections of the Employment Tax Regulations, namely, §§ 31.3121(d)-1, 31.3306(i)-1, and 
31.3401(c)-1, of the Federal Insurance Contributions Act ("FICA"), the Federal Unemployment 
Tax Act ("FUTA"), and federal income withholding, respectively. 
 
Among the factors used by courts in determining whether the employer-employee relationship 
exists are: 1) the degree of control exercised over the details of the work; 2) the worker's 
investment in the facilities; 3) the worker's opportunity for profit or loss; 4) whether the type of 
work is part of the principal's regular business; and 5) the permanency of the relationship. United 
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States v. Silk, 331 U.S. 704, 716 (1947). 
 
Section 31.3121(d)-1(c)(2) of the regulations provides that, generally, the relationship of 
employer and employee exists when the person for whom the services are performed has the 
right to control and direct the individual who performs the services not only as to the results to be 
accomplished by the work, but also as to the details and means by which the result is 
accomplished. That is, an employee is subject to the will and control of the employer not only as 
to what shall be done, but also as to how it shall be done. In this connection, it is not necessary 
that the employer actually direct or control the manner in which services are performed; it is 
sufficient if he or she has the right to do so. The right to discharge is also an important factor 
indicating that the person possessing that right is the employer. Other factors characteristic of an 
employer, but not necessarily present in every case, are the furnishing of tools and the furnishing 
of a place to work to the individual who performs the services. In general, if an individual is 
subject to the control or direction of another merely as to the result to be accomplished and not as 
to the means and methods for accomplishing the result, he or she is an independent contractor. 

 
Revenue and Private Letter Rulings Involving Athletic Officials 

 
As you note in your memorandum, the Service has considered whether athletic officials are 
employees or independent contractors in two revenue rulings and in private letter rulings. 
 
Rev. Rul. 57-119, C.B. 1957-1 331 holds that officials, engaged, trained, and supervised by an 
intercollegiate association of colleges and universities to officiate at its sporting events, were 
employees of the association. On the other hand, Rev. Rul. 67-119, C.B. 1967-1 284 holds that 
officials comprising a nonprofit association who officiated at high school sporting events were 
independent contractors. 
 
Rev. Rul. 67-119 distinguished Rev. Rul. 57-119, comparing the officials' association's public 
purpose of providing a source from which high schools could secure the services of competent 
officials with the intercollegiate association's purpose of managing and controlling its members' 
athletic programs, which included the training and supervision of athletic officials. Furthermore, 
the officials in Rev. Rul. 67-119 were engaged by the schools to perform services while the 
officials in Rev. Rul. 57-119 were engaged by the association. Rev. Rul. 67-119 concluded that 
the high school association's level of control over its officials did not rise to the same level 
enjoyed by the intercollegiate association in Rev. Rul. 57-119. 
 
Since issuing these revenue rulings, the Service has issued six private letter rulings concerning 
athletic officials. In all but one ruling, LTR 81-341-85, the Service has concluded that the 
officials were independent contractors. In LTR 81-341-85, involving an intercollegiate athletic 
association, the Service found the circumstances sufficiently similar to those in Rev. Rul. 57-119 
to conclude that the association exercised or had the right to exercise control over the officials 
and that the officials were employees. In the other five rulings, the Service concluded that the 
level of control was insufficient and ruled that the officials were independent contractors. In 
these rulings, the circumstances were more similar to those found in Rev. Rul. 67-119. We 
recognize that private letter rulings may not be used or cited as precedent, but the foregoing 
revenue and private letter rulings illustrate the importance the Service attaches to the control 
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factor in determining employment status in this and other areas. See e.g., Treas. Reg. 31.3121(d)-
1(c)(2). 

 
Analysis of Athletic Officials in ***,***, a combination of public and private high schools, 
appears analogous to the intercollegiate association in Rev. Rul. 57-119. We assume that its 
purpose is generally the same as the intercollegiate association in Rev. Rul. 57-119, namely, to 
manage and control the athletic programs of its members, the public and private high schools in 
***. ***, a division of the ***, appears to exert substantial influence over an exceptionally large 
network of local associations and their member officials. 
 
As you note in your letter, a number of factors suggest that the *** controls the officials and 
their respective local officials' associations: 1) The officials must be members of the *** to 
officiate high school games; 2) The officials may appeal grievances with their local association 
to the ***; 3) *** imposes attendance requirements and dress codes; 4) *** provides rules 
governing the formation of new local associations and the acceptance of transferring officials; 5) 
The officials pay dues to the ***; and 6) *** establishes the fees received by the officials under 
an agreement with the school districts. 
 
These and other factors contained in your memorandum, while not conclusive, suggest that the 
*** is an organization possessing the control, or right to control, sufficient to support an 
employer-employee relationship with the officials. Although the ***'s control is filtered to some 
extent through the local associations, you may wish to consider further investigation to determine 
whether the local associations are simply extensions of the ***. 
 
Moreover, the facts in your letter suggest circumstances distinguishable from those in Rev. Rul. 
67-119. In Rev. Rul. 67-119, the officials' association was a "self-governing organization." 
Based on the information in your letter, the ***, a division of the ***, appears to exercise more 
than modest control over the affairs of the local associations; e.g., hearing officials' grievances 
against the local associations. In Rev. Rul. 67-119, the high school athletic league was a 
"separate and distinct organization from the [officials’] association." In *** the local associations 
and its officials are members of the ***. In Rev. Rul. 67-119, the officials were engaged by the 
schools using the officials' services. Under your facts, it appears that some local associations pay 
their officials directly. In short, it appears that the local associations in *** are more than mere 
"booking offices" for the members of ***. 
 
The *** are not associated with the *** or the ***. Apparently, the *** may either pay the 
officials directly, or a local association may bill a *** and pay its member official. Generally, an 
official's duties and conditions of work in *** events are the same as those in ***'s events. 
 
Unlike the apparent control exercised by the ***, the *** appear not to exercise, or have the 
right to exercise, control over either the officials or the local associations. For example, the *** 
do not train or supervise the officials. Additionally, there is no indication that they have any 
influence in setting the officials' fees. Thus, unlike the circumstances surrounding the ***, the 
circumstances under which officials serve the *** suggest an independent contractor status. 


